21/2/11

Κυριάκος Στεφανίδης: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμαϊκού

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΡΣΑΜΗ

Κυριάκος Στεφανίδης: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμαϊκού. Άριστος οικοδεσπότης, ευγενικός και με χιούμορ. Πολυάσχολος και δραστήριος. Απλός και συνεργάσιμος, μας άνοιξε τα…χαρτιά του από την πρώτη στιγμή κι απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Μας εκμυστηρεύτηκε τα όνειρά του για τον Καλλικρατικό Δήμο Θερμαϊκού τον οποίο πλέον υπηρετεί και για τους στόχους που ...έχει θέσει η διοίκηση, δηλώνοντας μάλιστα -παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία- ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξή τους.
Ο – Ιατρός στο επάγγελμα- Κυριάκος Στεφανίδης ζει και εργάζεται στην Ν. Μηχανιώνα. Το 2007 – 2010 προσπάθησε να ισορροπήσει και να βοηθήσει το τόπο του από την θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Από τις 2-1-2011 έχει εκλεγεί Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου με 23 ψήφους υπέρ και 10 λευκά ψηφοδέλτια.Είστε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι σημαίνει αυτό για σας;

Δεν σημαίνει τίποτε το ιδιαίτερο σαν θέση. Είναι μια θέση ευθύνης όπως όλες. Είμαι ένα κομμάτι της διοίκησης, συνυπεύθυνο για ότι συμβαίνει στον Δήμο. Από την θέση αυτή εκπροσωπώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσο και τιμητική και να είναι μια θέση, πιο σημαντικό είναι το έργο που παράγεται από αυτήν την θέση. Και έργο δεν γίνεται μόνο από εμένα αλλά ειλικρινά, απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας είτε έχουν κάποια θέση είτε όχι. Το ζητούμενο είναι αν η αντιπολίτευση έχει διάθεση να συνεργαστεί και να συμμετέχει σ΄ αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε, κάτι που νομίζω ότι είναι επιθυμία όλου του κόσμου. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι δύσκολος αλλά και σημαντικός ταυτόχρονα και πρέπει οι οποιεσδήποτε φιλοδοξίες ή προσωπικές αντιπαλότητες να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχω την επιθυμία το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργεί με τον πλέον δημοκρατικό, αποδοτικό και ποιοτικό τρόπο. Γι’ αυτό ζήτησα τη συνεργασία και την συμπαράσταση όλων των δημοτικών συμβούλων.

Πολίτες –Αιτήματα

Τι σας ζητάνε οι πολίτες;

Δυστυχώς σήμερα από τα 10 αιτήματα που δέχομαι και τα 10 είναι για εύρεση εργασίας, σ’ ένα τόπο που θα έπρεπε να σφύζει από επισκέπτες και να έχει μηδενική ανεργία. Σήμερα αγωνιούμε να εξυπηρετήσουμε την καθημερινότητα αντί να προβληματιζόμαστε που και πως θα επενδύσουμε για φτιάξουμε ένα κοσμοπολίτικο μέρος. Αυτό που ζητάει ο πολίτης πάνω απ’ όλα είναι να έχει μια διοίκηση συμπαραστάτη και φερέγγυα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, αντιλαμβάνεται τις ψεύτικες υποσχέσεις, εκτιμά αυτούς που εργάζονται για να βελτιώσουν την καθημερινότητά του.

Τι πρέπει να αλλάξει στις διοικήσεις τώρα με τον Καλλικράτη;

Η νοοτροπία είναι το βασικό ζητούμενο που πρέπει να αλλάξει. Και η ίδια η διοίκηση αλλά και ο κόσμος πρέπει να αντιληφθούν ότι τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά καταχτιέται με υπευθυνότητα, εργατικότητα και συλλογικότητα. Η δημοκρατικότητα και ο σεβασμός του δημοσίου χρήματος είναι απαραίτητα συστατικά μιας πετυχημένης συνταγής.


Η οικονομική κατάσταση

Αναφερθήκατε στο σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Τι παρέλαβε λοιπόν η νέα διοίκηση του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Θερμαϊκού, ποιο είναι το έλλειμμα σε νούμερα των τριών δήμων; Πείτε µας ποια είναι η κατάσταση του νέου δήμου, µε βάση αυτά που παραλάβατε;

Οικονομική καταστροφή και «καμένη γη», παραλαμβάνει μέχρι σήμερα η διοίκηση του Δήμου μας, λόγω έλλειψης σεβασμού από ματαιόδοξους, ανεύθυνους και επιπόλαιους καιροσκόπους. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της νέας Διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού, το έλλειμμα και των τριών Καποδιστριακών Δήμων που συνενώθηκαν ξεπερνά τα 21.500.000 ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να κατέχει ο πρώην Δήμος Μηχανιώνας. Το νούμερο αυτό έχει την τάση να αυξηθεί αφού υπάρχουν ακόμα προμηθευτές που έρχονται και ζητούν χρήματα τα οποία δεν έχουν τιμολογηθεί. Αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό έλλειμμα. Κάποιοι δήμαρχοι κατάφεραν με ένα εντυπωσιακό συντονισμό να δημιουργήσουν ένα τεράστιο διοικητικό κενό στην νέα διοίκηση, που την 1-1-2011 παρέλαβε ένα δήμο ερημωμένο από προσωπικό, με διαλυμένα και ακινητοποιημένα οχήματα και μηχανήματα, με φοβερές ελλείψεις στα άκρως απαραίτητα υλικά (πχ φωτοτυπικό χαρτί, χαρτί υγείας, πετρέλαιο θέρμανσης, κλπ). Όσο εντυπωσιακή και αν ήταν η έξοδος αυτή, δεν παύει να είναι ανήθικη, αφού είναι στοιχειώδης η υποχρέωση της απερχόμενης διοίκησης να φροντίζει για την ομαλή μετάβαση στη νέα διοίκηση. Αλλά αυτό είναι αυτονόητο για αυτούς που αγαπούν τον τόπο τους, και όχι γι’ αυτούς που απλά αγαπούν την εξουσία και ματαιοδοξούν σερνόμενοι μέχρι σήμερα στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τις εκλογές λόγω ελαφρώς «βαριών» ή «διαφορετικών αποχρώσεων του λευκού» ψηφοδέλτια.

Ποιες πιστεύετε είναι οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν τον δήμο σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση;

Η διείσδυση της πολιτικής και των πολιτικών στη λειτουργία της διοίκησης, η σύγχυση των αρμοδιοτήτων, η ασυνέχεια της εφαρμογής προγραμμάτων, η έλλειψη διοικητικής κωδικοποίησης, η έλλειψη τεχνικών μεθόδων για την ορθολογική δράση και διαχείριση της διοίκησης, τα οργανωτικά προβλήματα, η χαλαρότητα και η ανεπάρκεια των ελέγχων, ο συγκεντρωτισμός στην διοίκηση, η ανεπάρκεια στην υλικοτεχνική υποδομή, η υποτυπώδης χρήση των πληροφοριακών συστημάτων, η κακή διαχείριση των κρατικών πόρων, η έλλειψη πνεύματος πρωτοβουλίας και ευθύνης.

Μέτρα –Πρακτικές –Επενδύσεις σε έργα

Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση;

Σήμερα ξεκινάμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, με μείωση του κόστους λειτουργίας της και ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προχωράμε στην υιοθέτηση κάποιων αναγκαίων μέτρων και πρακτικών, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα στην διοικητική λειτουργία του Δήμου. Ο δήμος σύντομα θα αποκτήσει ένα λειτουργικό οργανόγραμμα, ένα καθηκοντολόγιο και ένα σύστημα αξιών για να εμπνέει και να καθοδηγεί τους υπαλλήλους, καθώς και κινήτρων αποδοτικότητας-παραγωγικότητας.
Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση της δραστηριότητας της διοίκησης. Πρέπει να ελέγχεται η ορθή χρήση των κρατικών πόρων, να δημοσιοποιούνται οι ενέργειες της διοίκησης, να αναβαθμιστεί η επικοινωνίας της διοίκησης με τους πολίτες, να αναπτυχθεί η πληροφορική, να υπάρχει ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, να υπάρχει προγραμματισμός των προσλήψεων, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διοικητικής δράσης, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δαπανών. Επίσης πρέπει να βελτιωθούν οι δημοσιονομικοί ελέγχων, με ανάπτυξη των ελέγχων επίτευξης των επιθυμητών αποτελεσμάτων και τέλος να προβλέπονται και να αξιολογούνται όλες οι δαπάνες.

Το γεγονός ότι ο Καλλικρατικός Δήμος Θερμαϊκού είναι ένας δήμος χρεωμένος, πόσο δυσχεραίνει τις επενδύσεις σε έργα;

Ήδη ξεκινήσαμε την τακτοποίηση των χρεών και των υποχρεώσεων του νέου Δήμου μας. Αυτό φυσικά δυσχεραίνει τις δυνατότητες για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Παρ’ όλα αυτά διερευνούμε με πιο έντονο ρυθμό την δυνατότητα χρηματοδότησης έργων υποδομής, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ανάπτυξη της περιοχής μας. Η χάραξη πολιτικής για ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για την οριοθέτηση του πεδίου της λήψης αποφάσεων, για τον προσδιορισμό των πηγών χρηματοδότησης αλλά και των κριτηρίων κατανομής της, την συστηματική αξιολόγηση των αναγκών και τη μεθοδική αντιμετώπισή τους.

Το… αύριο του Δήμου

Ποιο το αύριο του νέου Δήμου και ποιες δυσκολίες διακρίνετε εσείς και τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η διοίκηση;

Το αύριο δυστυχώς έχει άμεση σχέση με το χθες. Αντί να συνεχίσουμε το χθες για να βελτιώσουμε το αύριο, σήμερα προσπαθούμε να κλείσουμε τρύπες του χθες τις οποίες κάποιοι φρόντισαν να τις κάνουν ακόμα μεγαλύτερες τις τελευταίες μέρες τις διοίκησης. Εκτός από τις τεράστιες δυσκολίες που κληρονομήσαμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα της κοινωνικής - διοικητικής – οικονομικής συνένωσης των 3 δήμων και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα του της Βόρεια Ελλάδας.

Υπάρχει υποδομή για όλες τις υπηρεσίες ή υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμη που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;

Είμαστε ένα επιτελείο που αξιολογούμε αυτήν την στιγμή την παρούσα κατάσταση, συσκεπτόμαστε με συντονιστή τον δήμαρχο, οργωνόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα είναι πολλά και σίγουρα δεν μπορούν όλα να λυθούν άμεσα. Με τον συντονισμό και την οργάνωση προχωράμε με σταθερά βήματα. Πιστεύω ότι ο βηματισμός μας θα βελτιωθεί μέρα με την μέρα και θα κερδίσουμε τις μάχες που αντιμετωπίζουμε.

Συγκριτικά Πλεονεκτήματα

Ο Καλλικρατικός δήμος Θερμαϊκού έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μέχρι τώρα δεν έχουν αναδειχθεί. Θα δώσετε μεγαλύτερη ώθηση, ώστε αυτά να βγουν προς τα έξω και να γίνουν το σήμα… κατατεθέν;

Η ισότιμη ανάπτυξη της περιοχής μας είναι το αντίδοτο για την λύση των παραπάνω προβλημάτων. Και πράγματι ο Καλλικρατικός Δήμος Θερμαϊκού έχει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία είτε δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, είτε καθόλου. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και έξυπνα. Έχουμε ένα τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο δίπλα στην Θεσσαλονίκη και στο αεροδρόμιο, με πολλούς χώρους αναξιοποίητους. Ο δήμος μας έχει δυνατότητα να γίνει τουριστικός, θρησκευτικός και πολιτιστικός προορισμός. Πρέπει άμεσα να βελτιώσουμε και τις υπόλοιπες πανέμορφες παραλίες του Δήμου, ώστε να έχουν επιλογές οι επισκέπτες που θέλουν να κάνουν ένα μπάνιο σ’ ένα κοντινό μέρος. Πρέπει να αναδείξουμε την ιστορία της Επανομής, την Αρχαία Αινεία την Παναγία Φανερωμένη. Πρέπει να αναπτύξουμε άμεσα τον αγροτουρισμό, τον οικοτουρισμό, αλλά και όλες τις μορφές του τουρισμού.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP